Menu strony

Wspomaganie właściwej diety napojami

Biała herbata nie ma przed nami tajemnic. Pokażemy ci w jaki sposób wygląda jej zaparzanie, jakie własności i działanie posiada biała herbata.

Opis i przebieg wytwórczości: herbaty białe srebrzysto-biały odcień zawdzięczają szczególnemu przebiegowi produkcji. Krzewy herbaciane, jakie mają zrodzić na wiosnę pączki, zabezpiecza się przed promieniami światła, w ten sposób żeby nie wykształcały chrolofilu-barwnika nadającego zieloność listkom.

Powoduje to więdnięcie rozwijających się listków, które po wysuszeniu stają się białą herbatą. Tok produkcji oraz krótki okres zbioru białej herbaty ma nie tylko wpływ na unikalne zabarwienie naparu herbacianego, jednak wpływa też na cenę suszu.

Wejdź na ten odnośnik i zgłąb więcej wskazówek tutaj (stojo.pl/butelka) odnoszących się do analizowanej w tym artykule kwestii. Te rady niewątpliwie również na długo zostaną w Twej pamięci.

W naszej ojczyźnie 100gram białej herbaty kosztuje 20-100 zł.

Polecamy też

Apteka bądź zdrów!

zdrowie
Każdy wie, iż zdrowie jest ważne. Dobrze widać to na przykładzie odniesień do zdrowia używanych powszechnie w języku potocznym. Gdy ktoś kichnie, życzymy mu "na zdrowie". Najpopularniejszy polski toast to po prostu "zdrowie!". Ponadto przeważnie większość standardowych życzeń urodzinowych czy świątecznych poza szczęściem czy pomyślnością też zawiera życzenia dotyczące zdrowia. Przypadek? Bynajmniej.


herbata na biurku i książka
Parzenie białej herbaty: Białą herbatę parzyć można trzykrotnie w temperaturze 85-90 °C przez około pięć minut. W ten sposób zaparzony napar zachowa najodpowiedniejsze wartości smakowe oraz swój unikalny aromat. Napar z białej herbaty mieści niezwykle dużo witaminy C, dzięki czemu wspiera naszą odporność, łagodzi napięcia oraz stresy. Znaczna zawartość kofeiny pozwala na wyeliminowanie kawy z diety. Napar oddziałuje pobudzająco i orzeźwiająco. Osoby pracujące umysłowo docenią również fakt, iż herbaty białe wspierają koncentrację. Tego rodzaju herbatę poleca się osobom obciążonym genetycznie schorzeniami nowotworowymi, ponieważ zawiera nawet do trzech razy więcej związków antymutagennych - sprawdź ceny białych herbat. Nie bez racji nazywana jest "eliksirem młodości". Zawarte w białej herbacie polifenole zabezpieczają organizm przed wolnymi rodnikami. Kubek naparu zawiera ponad dwa razy więcej tych substancji niż herbata zielona.

Z kolei herbaty pu - erh to tak zwani "pogromcy tłuszczu". Ciemna odmiana Pu-Erh należy do gatunków w pełni fermentowanych, stąd jej charakterystyczny, ziemisto-korzenny aromat oraz smak. W procesie produkcji liście nabierają własności przyspieszających metabolizm, co cenią osoby na diecie odchudzającej - więcej szczegółów na temat herbat pu - erh. Ażeby czerpać jak najwięcej z cennych własności herbaty Pu-Erh musimy parzyć ją w porcelanowym czajniku, w miękkiej wodzie, od 3 do 7 minut. Susz można zalać wodą zaraz po zagotowaniu, a niektóre odmiany nadają się do wielokrotnego zaparzania. Do odmian o delikatnych listkach najlepiej stosować trochę chłodniejszą wodę. Herbaty Pu-Erh aktywizują wytwarzanie soków trawiennych oraz reguluje pracę jelit wspierając przemianę materii.
2021-10-07 08:05:09